Fylkesbiblioteket > Om oss > Aktuelt > IKT-tips november 2015

IKT-tips november 2015

Filmbib

Norsk filminstitutt administrerer innkjøpsordningen for norske kort- og dokumentarfilmer og gjør de tilgjengelig på norske bibliotek. Ordningen har fått navnet Filmbib og lanseres 24. november 2015, med til sammen 150 titler tilgjengelig for gratis strømming til bibliotekenes lånetakere. Vi kommer tilbake med mer informasjon når tjenesten lanseres.

Digidel 2017

Kommunal- og regionaldepartementet har lansert programmet Digidel 2017. Bibliotekene er sentrale i programmet. Ett satsingsområde er bedre koordinering og samarbeid med og mellom folkebibliotekene i innsatsen med å styrke digital deltakelse og kompetanse i befolkningen. Satsingen er også del av den nye statlige bibliotekstrategien

Det vil bli arrangert en Digidel-konferanse i Midtnorge i løpet av 2016. Mildrid Liasjø er kontaktperson for bibliotekene i Sør-Trøndelag.

Kultursøk

Nettstedet Kultursøk.no er laget for å samle flest mulig databaser med kulturhistorisk innhold fra Norge på ett sted. Kultursøk er både et nettsted og en plugin til nettsideløsningen WordPress. Gi gjerne tilbakemelding på baser som ikke er med her, som burde være med. Du kan se oversikt over baser den søker i.

eBokBib v3

Ny versjon av eBokBib er nå til testing. Det som er nytt er bedre design og brukervennlighet, forbedret søkemulighet siden det begynner å bli mange titler å navigere i, listen over alle bøker laster raskere, deling til sosiale medier, håndterer utlån av e-lydbøker (men de er enda ikke å få kjøpt fra forlagene), konsortiet kan legge inn enkelte eksemplarer som hurtiglån og appen kan brukes med samisk språk.

Datahjelperne

Datahjelperne er en side der frivillige jobber for å dele nyttig datarelatert info ut til folket. Det kan være informasjon om svindelforsøk på Facebook, hvordan beskytte deg mot virus, sikkerhet på mobilen mm. Har også egen Facebookside du kan følge.

Norge.no - alle digitale offentlige tjenester på et sted

Noreg.no er no ein vegvisar til digitale tenester (sjølvbeteningsløysingar) frå statlege verksemder, fylkeskommunar og kommunar. Noreg.no gjev deg også informasjon om korleis du kan kommunisere på nett med det offentlege og velje digital postkasse. Gå inn på nettstaden for å se alle tjenestene.

Digitale fodspor, nettvett og digital mobbing

Digitale fodspor er en dansk kampanje rettet mot ungdom, for å lære de mer om sikkerhet og kultur i sosiale medier og på nett. Se også Digital mobbing og nettvett som kjøres som kurs i norske skoler. Og dubestemmer.no om personvern og digital dømmekraft.

Mildrid Liasjø
Sist oppdatert: onsdag 4. november 2015