Kreative Trøndelag
Fylkesbiblioteket > Tjenester > Lesesett > LeseUtviklingsSkjema

LeseUtviklingsSkjema

LeseUtviklingsSkjema (LUS)er et kartleggingsverktøy for lesekompetanse utviklet av Bo Sundblad og lærere i Stockholm 1979-81. Verktøyet viser hvor elevene befinner seg i sin leseutvikling.

LUS deles inn i nivå eller kvaliteter, fra 1 til 19. Ved hjelp av å markere litteraturen på LUS-nivå vil en kunne tilpasse bøkene til den kvaliteten elevene befinner seg på.

LUS

Vi på Sør-Trøndelag fylkesbibliotek opplever økt fokus på LUS. I praksis betyr det at lesesettlånere referer til LUS-nivå når de spør etter bøker. Det har ført til at vi har ”luset” lesesettene. Så langt er ikke alle settene luset, men det nyeste er luset og vi vil fortsette med å luse bøker. Vi tar gjerne i mot tilbakemeldinger på lusingen vi har gjort.

I ”Søk i lesesett” i venstremenyen, kan du søke etter titler på LUS-nivå. Skriv da LUS= og nivået du ønsker i søkefeltet. F.eks: LUS=13. Eller ta kontakt så veileder vi deg gjerne.

Merk: noen titler kan ha lavt LUS-nivå, men ha innhold som passer for ungdommer. Vi har derfor valgt å beholdt ”passer for” – betegnelsen  vår. F.eks. har Emma3 og Torehund av Kjersti Scheen LUS-nivå 15, men boka er ei ungdomsbok og passer for 8.-10.trinn. Dette gjelder spesielt lettlest bøker for ungdom og voksne. Det er derfor ikke slik at alle bøker med LUS-nivå 15 passer for alle på 6. trinn selv om de ideelt sett bør befinne seg på det lus-nivået når de går i 6.trinn.

 

Mer om LUS på bibo.se


Vibeke S. I.
Sist oppdatert: tirsdag 1. september 2015
Utskriftsvennlig versjon